Osteopathie maakt littekens soepeler
Ben je onlangs geopereerd of bestraald? Heb je bijvoorbeeld een buikoperatie ondergaan of ben je geopereerd aan je ledematen? De kans is groot dat je lichaam hierdoor verstoord is geraakt en hulp kan gebruiken om het evenwicht te herstellen. Osteopathie kan dan veel voor je betekenen! Met name in de nazorg kan osteopathie helpen om de beweeglijkheid van lichaamsdelen te vergroten. De osteopaat gaat uit van de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen (spieren en gewrichten, het orgaansysteem en het zenuwstelsel) die goed moeten kunnen bewegen. Daar waar de operatie heeft plaatsgevonden, moeten weefsels weer aan elkaar vastgroeien en zal er een litteken komen. Wanneer het littekenweefsel erg stug is, spreken we over ‘verklevingen’.
De osteopaten Brenda de Blaeij en Caroline Moreels van Beter Osteopathie zien deze problematiek veel in hun praktijk. Zij zorgen er met zachte, handmatige technieken voor dat het littekenweefsel zo soepel mogelijk wordt, zodat het geen belemmering zal zijn voor het algemeen functioneren van het lichaam.
Opheffen van blokkades
Het doel van de osteopathische behandeling is om alle weefsels in het lichaam beweeglijk te maken en te houden. De osteopaat gebruikt hiervoor handmatige technieken op onder andere de wervelkolom, het bekken en de omringende spieren en gewrichten. Het belangrijkst is de doorbloeding van de weefsels. Waar geopereerd is, ontstaat littekenweefsel, dat voor een optimaal herstel een goede doorbloeding nodig heeft. Het bloed levert immers alle benodigde voedingsstoffen om het weefsel te repareren. Wanneer deze doorbloeding verstoord is, wordt het litteken stug en stijf.
De osteopaat zal alle blokkades opheffen die voor een verminderde lokale doorbloeding zorgen. Ook besteedt de osteopaat aandacht aan het littekenweefsel zelf. Er worden zachte rektechnieken uitgevoerd op het litteken. Ongeacht hoe lang een litteken al aanwezig is, kan het altijd met goede resultaten behandeld worden.