Als je baby maar blijft huilen…
De meest primitieve manier van communicatie is deze waarmee we geboren worden. Baby’s huilen als ze ons iets willen vertellen. Ze huilen zodra er ‘iets’ aan de hand is zoals honger of dorst, een vieze luier, een vraag om aandacht, of koude of warmte. Maar wat dan als je baby maar blijft huilen?
Tijdens de bevalling wordt het kindje door het geboortekanaal geduwd. Dit loopt niet altijd even vlot en soms is er wat hulp nodig van de verloskundige (denk hierbij aan het gebruik van een vacuümpomp of klem). Soms wordt dan ook gesproken van een ‘geboortetrauma’. De krachten die op dat moment inwerken, kunnen blijvende spanningen veroorzaken in het lichaampje en deze kunnen dan oorzaak zijn van tal van klachten zoals reflux, darmkrampjes, overstrekken en/of een voorkeurshouding.
Osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijk lichaam een functionele eenheid is. Dat betekent dat alle structuren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar continu beïnvloeden. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen (gewrichten, organen en schedel)die goed moeten kunnen bewegen en samenwerken. Als het lichaam in balans is, gebeurt dat ook. Maar als het evenwicht verstoord is, is er soms wat extra hulp nodig om dit te herstellen. Een osteopaat kan daarbij helpen.
Zachte handgrepen
Osteopathie is een zachte en doelgerichte methode om het lichaam opnieuw functioneel te maken, en is niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook voor baby’s en kinderen. Zij reageren in veel gevallen vrij snel op de effecten van de behandeling. Een osteopaat schrijft nooit medicijnen voor, maar maakt via mobilisaties de beperkingen vrij, waardoor beweeglijkheid, bezenuwing en doorbloeding opnieuw geoptimaliseerd kunnen verlopen. Tijdens de behandeling wordt getracht de oorzaak van een klacht weg te nemen, zodat het lichaam vervolgens zichzelf verder kan herstellen. De meeste baby’s ervaren de behandelingen als heel aangenaam. Het kan zelfs gebeuren dat je kindje in slaap valt…
Behandelingen en vergoedingen
Er zijn voor de aanpak van klachten bij baby’s meestal maar een paar behandelingen nodig. Afhankelijk van het type klacht zitten tussen 2 opeenvolgende behandelingen 1 tot 4 weken. Deze worden, afhankelijk van je zorgverzekeraar, deels of geheel vergoed uit het aanvullende pakket en kunnen perfect samenlopen met de reguliere geneeskunde.
Van baby tot volwassene Osteopathie is geschikt voor iedereen, van jong tot oud, en kan ingezet worden bij allerlei klachten. Zo kan een osteopaat ondersteuning bieden bij een vrouw in de zwangerschap of nadien, maar evengoed bij kinderen bijvoorbeeld groeipijnen of sportblessures. Elke patiënt en specifieke klacht wordt individueel benaderd en geen 2 behandelingen zijn gelijk!
Enkele klachten waarmee je met je baby naar de osteopaat kunt gaan:
- overmatig huilen (met of zonder overstrekken)
- darmkrampen
- slaapproblemen
- voorkeurshouding
- moeite met zuigen of slikken
- onrustige baby
- refluxklachten of overmatig spugen
- keel-, neus- en oorproblemen
- afgeplat schedeltje (plagiocephalie)